Spring naar de inhoud
Bart Dooms van B3ET

Interview: Bart Dooms (B3ET)

Netwerk Ondernemen > Ondernemers in de kijker > Bart Dooms (B3ET): “Ik ben ervan overtuigd dat Find Your Co-Founder één van de beste investeringen is die we al gedaan hebben”

Ik ben ervan overtuigd dat Find Your Co-Founder één van de beste investeringen is die we al gedaan hebben

Bart Dooms zoekt al vijftien jaar naar innovatieve oplossingen voor gerooide appelbomen. Met B3ET combineert hij deze missie met zijn passie voor innovatie. Met één co-founder bouwde hij de basis van het bedrijf, maar ze voelden dat het team business expertise miste. Daarom ging Bart met Find Your Co-Founder op zoek naar een extra founder.

Als schoonzoon van een fruitboer fascineerde het nabestaan van appelbomen Bart mateloos. In het verleden ging hij met zijn bedrijf Haspenwood na de werkuren creatief aan de slag met fruitbomen die hun dienst bewezen hadden. “Een leuk ondernemersproject, maar het miste een doordacht businessplan om ooit naar een fulltime bezigheid om te zetten”, herinnert Bart zich.

Haspenwood zette hem als ondernemer wel al een eerste keer op de kaart, want hun houtkaars Haspencube werd onder andere bekroond met een Henry Van de Velde Award.

Tijdsnood

Bart voelt meer potentieel in zijn nieuwe startup B3ET (uitgesproken als Triple Bet), dat bioactieve stoffen uit gerooide appelbomen haalt. “Met deze stoffen – zoals bijvoorbeeld polyfenolen – kunnen we duurzame antioxidanten als ingrediënten ontwikkelen voor onder andere cosmetica, voeding en landbouw”, vertelt hij.

Samen met co-founder Hannes Withouck bouwde Bart al een solide basis voor deze startup. Hij merkte echter dat hun gebrek aan ervaring met business development een bottleneck zou vormen voor hun plannen. Daarnaast eisten er nog andere projecten tijd op waardoor Bart een nijpende tijdsnood voelde om met slechts twee founders B3ET uit te bouwen.

Ongestructureerde zoektocht

Zo begon de zoektocht naar een derde co-founder. “Echt gestructureerd verliep die zoektocht niet. Zo nu en dan contacteerde ik iemand met een interessant profiel via LinkedIn, maar veel kwam hier niet van in huis. Het is pas toen ik op Find Your Co-Founder intekende dat de zoektocht echt grondig werd aangepakt”, vertelt Bart.

Het programma gaat verder dan puur de zoektocht naar goede co-founder profielen

“Ik kende de programmaverantwoordelijke Sabine Eevers al van mijn Haspenwood-dagen. Via LinkedIn zag ik op haar profiel enkele zaken over het Find Your Co-Founder-traject voor scaleups passeren. De vraagprijs van 20.000 euro kon ik toen niet aan zo een programma geven.

Toen ze later de oproep voor een door VLAIO gesteunde editie lanceerde – die een fractie van de gebruikelijke prijs kostte – ben ik ervoor gegaan. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat dit één van de beste investeringen is die we tot nu toe met B3ET gedaan hebben.”

Meer dan een zoektocht naar een co-founder

“Het programma gaat verder dan puur de zoektocht naar goede co-founder profielen”, herinnert Bart zich. “Ik heb bijvoorbeeld ook zeer veel gehad aan de oefening waarin je de bestaansreden van je bedrijf scherpstelt. Ook de sessie rond conflictmanagement vond ik zeer interessant. Het was grappig hoe de juristen die de sessie gaven conflict in een afgelijnde formule hebben kunnen gieten.”

Het Find Your Co-Founder traject met steun van VLAIO doorloopt verschillende fases. Het bereidt je voor op de zoektocht, gaat vervolgens gericht op zoek binnen én buiten de NOA community, en volgt ook na een initiële match op met onder andere een soort proefperiode.

Eén van de grote meerwaarden van Find Your Co-Founder voor Bart, was het uitgebreide netwerk waarin gezocht kon worden: “Doordat Sabine op zoek kon gaan in het NOA-netwerk en daarbuiten, vielen er meerdere relevante kandidaten uit de bus. Die gingen eerst met haar in gesprek alvorens ze met mij in contact kwamen.”

Twee kandidaten

Het resultaat: Bart vond niet één maar twee kandidaat co-founders waarmee hij in zee wilde gaan. “De eerste kandidaat – Noël – had ik ooit al eens op een evenement gesproken. Toen voelde ik al een goede klik, maar hebben daarna geen contact gehouden. Hij heeft een echt salesprofiel zonder dat hij hierin op agressieve tactieken terugvalt.”

“Toen Noël via Find Your Co-Founder kwam opnieuw bovendrijven, had ik al snel het gevoel dat hij de persoon was waarmee ik verder wilde gaan”, vertelt Bart. “Sabine zei me toen om toch nog even dieper in gesprek te gaan en ook de andere kandidaten af te wachten.”

Gelukkig maar, want niet veel later kwam ook kandidaat Ilse naar voren. Zij heeft dan weer een zeer goede technische kennis, wat de business op een andere manier helpt. “Wanneer ik met kandidaten in gesprek was, voelde ik meestal snel of dit zou werken of niet. Zowel bij Noël als bij Ilse klikte het meteen en had ik echt het gevoel dat er een mooie samenwerking in zat.”

Verloofd

Bart, co-founder Hannes en beide kandidaten staken de koppen bij elkaar, waarna ze overeenkwamen met vier verder te gaan. Zo startte een proefperiode die momenteel nog doorloopt. “Die proefperiode, ofwel de verlovingsperiode zoals het tijdens het traject wordt genoemd, is zeer waardevol”, vindt Bart. “Je ontdekt zo ook de mogelijke valkuilen van de kandidaat co-founders en hoe je daarmee om kan gaan.”

De proefperiode, ofwel de verlovingsperiode zoals het tijdens het traject wordt genoemd, is zeer waardevol

Ook voor de kandidaat co-founders is zo een verloving interessant, vindt Bart: “Voor hen is het een goede periode om te ontdekken of ze hier echt in verder willen gaan. Intussen is Ilse gesprongen voor B3ET. Noël heeft uiteindelijk de beslissing genomen om niet mee in het founder team te stappen, maar we houden desondanks wel een zeer goed contact.”

Groepstraject

Het door VLAIO ondersteunde Find Your Co-Founder programma is een groepstraject. Iets was je misschien niet zou verwachten voor zoiets persoonlijks als een co-founder zoeken, maar Bart is overtuigd van de meerwaarde: “Ik vond het groepsaspect van dit programma zeer fijn. Iedereen kijkt op een andere manier naar hun business, wat zeer boeiend is. Door hun inzichten leer je heel wat bij en kun je ook een ander perspectief vinden voor je eigen bedrijf.”

Niet iedere deelnemer van het traject zit in dezelfde groeifase. Ook dit is voor Bart een interessant aspect. “Soms had ik het gevoel dat mijn situatie gemakkelijker was dan die van andere deelnemers. B3ET had nog geen werknemers, of door zichzelf ontwikkelde technologie. Aandelen verdelen was nog niet zo complex bij als een bedrijf dat al een tijdje bestaat en al groei heeft gekend.”

Je co-founder hoeft niet je beste kameraad te zijn, maar je moet er wel goed mee kunnen samenwerken.

Desondanks kan Bart het traject voor iedere founder aanraden, ongeacht de groeifase van het bedrijf. “Weet dat venture capitalists kijken naar het team achter een bedrijf. Je co-founder hoeft niet je beste kameraad te zijn, maar je moet er wel goed mee kunnen samenwerken. Find Your Co-Founder helpt je in dit opzicht de beste complementaire profielen te vinden.”

Dat investeerders van sterke founder teams houden, heeft Bart intussen al persoonlijk gemerkt. “Er zijn sinds de start van onze samenwerking met Noël en Ilse al verschillende VC’s op ons af gestapt zonder dat we zelf naar funding aan het zoeken waren. Dat is de verdienste van het sterke founder team dat we nu vormen en dat stemt me zeer hoopvol voor de toekomst.”

Vind een complementaire co-founder

Met een co-founder aan je zijde verhoog je de slaagkansen van je startup tot wel 30%. Maar hoe vind je nu de juiste professionele wederhelft? Find Your Co-Founder focust zich op een complementaire match, helpt je heldere afspraken maken en maakt je klaar voor een duurzame samenwerking.

Ontdek Find Your Co-Founder »